En yrkeshögskoleutbildning är på eftergymnasial nivå och är skräddarsydd för att möta en yrkeskompetens på arbetsmarknaden. Utbildningarna drivs i samarbete med näringslivet och innehåller mycket praktik.
Inom yrkeshögskolan är arbetsgivarna aktiva både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med utbildningen.
Antagning
Inom yrkeshögskolan finns det många olika utbildningsanordnare (skolor) och de sköter själva antagningen till sina utbildningar. Kontakta alltid skolan direkt om du har frågor om ansökan och vilka krav som ställs för att komma in på den utbildning du är intresserad av.
Sista datum för ansökan varierar från utbildning till utbildning.
Vad ska din ansökan innehålla?
Exakt vad din ansökan ska innehålla varierar mellan olika skolor och utbildningar, men här är några exempel:
Exakt information om vad som gäller får du av utbildningsanordnaren.
En yrkeshögskoleutbildning är på eftergymnasial nivå och är skräddarsydd för att möta en yrkeskompetens på arbetsmarknaden.
Utbildningarna drivs i samarbete med näringslivet och innehåller stor del praktik.
Utbildningens längd varierar från ett till tre år och berättigar till studiemedel från CSN.
Yrkeshögskolan erbjuder ett effektivt sätt att skola sig till ett specifikt yrke där man har mycket goda förutsättningar att få ett jobb efter examen.
Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik. Praktiken kallas LIA och är förlagd ute på en arbetsplats.
Visste du att...
För att komma in på en yrkeshögskoleutbildning måste du först och främst uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande.
På många utbildningar finns det även krav på så kallade särskilda förkunskaper. Det brukar handla om att du ska ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet.
Urval och antagning
Om det finns fler behöriga sökande än det finns platser på en utbildning görs ett urval. Hur det går till skiljer sig från utbildning till utbildning.
Urvalsgrunder kan vara någon eller några av följande:
Om du har du frågor om hur urvalet går till och hur du kan förbereda dig, så kan du höra av dig till skolan som anordnar utbildningen.
Vilken utbildningsform passar mig bäst? Läs mer om olika sätt att studera via länken nedan.
Våra studie- och yrkesvägledare finns till för dig. Vet du inte vad du vill bli, har du frågor kring en viss utbildning eller behöver du hjälp med din studieväg? Kontaktuppgifter till våra vägledare finner du nedan.
Vi samlar vanliga frågor för att underlätta för dig, både innan, under och efter dina studier.
Du tar kontakt med din hemkommun för att få personlig service.
Alla kontaktuppgifter hittar du HÄR.