KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR

FRÅN A-Ö

Vad vill DU bli? Vilken utbildning passar dig?


Kommunal vuxenutbildning ger dig oändliga möjligheter att arbeta inom det yrke du länge längtat efter. Alla VästerbottensVux utbildningar i alfabetsordning ser du längre ner på sidan.

BESÖK VÅR FAQ

SPECIALPEDAGOGIK SOM PASSAR ALLA


Trots ett helt liv som yrkesverksam inom autism valde Ammie Isaksson Männikkö att läsa kurser inom specialpedagogik för att förbättra sina sakkunskaper .

          - Nya erfarenheter gör mig både gladare och bättre i mitt arbete, säger hon.

LÄRLINGSVUX BLEV EN ANDRA CHANS


Trots en ofullständig gymnasieutbildning kan Clara Wahl utbilda sig till det hon drömmer om, på det ställe där hon vill leva sitt liv. Hon sökte till lärlingsutbildningen kök/gastronomi och får nu chansen att bli den kock hon länge velat bli.

KOMMUNAL VUXENUTBILDNING

Komvux är en förkortning som står för "kommunal vuxenutbildning", och i vissa kommuner använder man i stället "vuxenutbildningen" som i folkmun blir till "vux".

Komvux är för många människor en andra chans, då man av olika anledningar saknar betyg eller examen som hindrar en från att arbeta med det man drömmer om. I första hand är komvux för de som saknar behörighet från grundskola eller gymnasiet.


Alla kommuner är skyldiga att erbjuda kommunal vuxenutbildning. Det som utmärker komvux är att undervisningen och utbildningens upplägg utgår ifrån individens unika behov och förutsättningar. Hur man studerar kan därför vara väldigt flexibelt. Man kan studera på dagtid, kvällstid, distans, heltid eller deItid, till exempel på 25% av studietakt, på haIvtid eller på 75% studietakt.


Yrkesvux

Yrkesvux är en statlig satsning som gäller yrkesutbildningar på gymnasienivå för vuxna.

Utbildningarna finns för de som behöver en yrkesutbildning på gymnasial nivå. Yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna erbjuds inom en mängd olika kunskapsområden.


Utbildningarna arrangeras och genomförs i samarbete med olika, bland annat privata, utbildningsanordnare. Yrkesvuxutbildningar är som regel kostnadsfria och berättigar till ekonomisk hjälp från CSN. Ansökan till yrkesvuxutbildningar gör man till den kommunala vuxenutbildningen i sin "hemkommun", det vill säga den kommun man är folkbokförd i.


En yrkesutbildning innefattar allt ifrån treåriga studier inom medicin till två veckor långa bartenderutbildningar eller längre kurser. Yrkesutbildningar är en utbildning som leder till en yrkestitel inom ett speciellt område.

Andrea, industrielektriker

Lärlingsutbildning

En lärlingsutbildning kombinerar teori och praktik, där minst 70 % av utbildningen är förlagd på en arbetsplats. Där lär man sig yrket med stöd av en yrkesverksam handledare. Läraren följer regelbundet upp hur kunskaperna utvecklas och säkerställer att de följer utbildningens mål. Målet med en lärlingsutbildning  är att få den yrkeskompetens som krävs för att bli anställningsbar. Utbildningens längd och upplägg varierar. En lärlingsutbildning leder i de flesta fall till anställning direkt efter den är avslutad. Utbildningarna genomförs precis som yrkesvux tillsammans med olika anordnare och berättigar till ekonomiskt stöd från CSN.


En lärlingsutbildning passar bra för den som saknar fullständiga gymnasiebetyg, för den som vill byta karriär eller för den som är arbetslös. Det passar också bra för den som vill studera men gärna lär sig via mycket praktisktarbete.


Ansök

Ansökan till yrkesvux och lärlingsvux görs till hemkommunen. Det är enklast att ta kontakt med vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare för att göra en ansökan. Uppgifter till samtliga vägledare i Västerbottens län finns HÄR.

Robert, installationselektriker

ETT ARBETE JAG TRIVS MED


“Att läsa en yrkesvuxutbildning har gett mig ett nytt arbete som jag verkligen trivs med, och gjorde det som verkade omöjligt möjligt!"

STUDERA MED FAMILJ


“Jag kunde studera trots att jag har en familj med små barn, och jag fick hjälp att lägga upp en studieplan så min vardag skulle fungera. Tack vare vuxenutbildningen har jag ett bra jobb med bra lön, och jag njuter varje dag."

STARTADE EGET FÖRETAG


“Jag läste en yrkesutbildning och driver idag ett eget företag. Yrkesvux gav mig en ny chans i livet."

EN ANDRA CHANS

FRÅN A-ÖYRKESUTBILDNINGAR I VÄSTERBOTTEN

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Å   Ä   Ö

Utbildning

Utbildningstyp

Anordnare

Kontakt

Lärling

Astar

Yrkesvux

Astar

Lärling

Umeå Kommun/Dragonskolan

Yrkesvux

Skellefteå Kommun

Yrkesvux

Hermods (distans)

Lärling

Skellefteå Kommun

Lärling

Movant

Yrkesvux

Movant

Yrkesvux

Hermods (distans)

Yrkesvux

Astar

Yrkesvux

Skellefteå Kommun

Lärling

Astar

Yrkesvux

Astar

Yrkesvux

Liljaskolan

Yrkesvux

Hermods (distans)

Yrkesvux

Skellefteå Kommun

Yrkesvux

Astar

Yrkesvux

Vilhelmina Lärcentrum

Yrkesvux

Vilhelmina Lärcentrum

Yrkesvux

Liljaskolan

Yrkesvux

Vilhelmina Lärcentrum

Yrkesvux

Astar

Yrkesvux

Hermods (distans)

Yrkesvux

Astar

Yrkesvux

Skellefteå Kommun

Yrkesvux

Astar

Yrkesvux

Vilhelmina Lärcentrum

Yrkesvux

Umeå Kommun